Kureyş Suresi-106





Sure adını, birinci ayette geçen "Kureyş" kelimesinden almıştır. Kureyş, Hz. Peygamber'in mensup olduğu, İslâm'ın tebliğine ilk muhatap olan ve Kur'an'da adı geçen bir kabilenin adıdır. Özel olarak Kureyş'ten bahsettiği için sure bu ismi almıştır. 4 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 106., nüzul sırasına göre ise 29. suredir




0 yorum:

Yorum Gönder

Maun Suresi-107



Sure adını, son ayetinde geçen "mâûn" kelimesinden almıştır. Mâûn kelimesi, zekat vermek, birine maddi yardımda bulunmak gibi anlamlara gelmektedir. 7 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 107, nüzul sırasına göre ise 17. suredir.



Maun Suresinin Meali

Maun Suresinin Tefsiri

Maun Suresinin Mesajları


Linkler en kısa surede eklenecektir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Kevser Suresi-108




Sure adını, ilk ayetinde geçen "kevser" kelimesinden almıştır. Kevser, çok nimet demektir; ayrıca cennette bir havuzun da adıdır. Peygambere "kevser"in verildiğinden bahsettiği için Kevser suresi diye anılmıştır. 3 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 108., iniş sırasına göre ise 15. suredir.




0 yorum:

Yorum Gönder

Kafirun Suresi-109





Sure adını, ilk ayetinde geçen ve "İnkârcılar" anlamına gelen "kâfirun" kelimesinden almıştır. Kâfirlere hitap ettiği için bu ismi almıştır.6 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 109., nüzul sırasına göre ise 18. suredir.




0 yorum:

Yorum Gönder

NASR SURESİ-110



Kur'an-ı Kerim'in yüz onuncu suresi.  Tevbe suresinden sonra nâzil olmuştur. Veda haccı esnasında inmiş olmakla birlikte Medenî surelerden sayılmaktadır. Adını ilk ayetinde geçen ve müminlere Allah'ın yardımını bildiren nasr kelimesinden almıştır.  Kur'an'ın en son indirilen suresidir. 



Nasr Suresinin Meali

Nasr Suresinin Tefsiri

Nasr Suresinin Mesajları


Linkler en kısa sürede eklenecektir.






0 yorum:

Yorum Gönder

TEBBET SURESİ -111





Sure adını, ilk ayetindeki "tebbe" kelimesinden almıştır. "Tebbe" kurumak anlamına gelir. Ebu Leheb hakkında, "onun elleri kurusun" şeklinde beddua edildiği için, bu ismi almıştır. Sureye Mesed suresi adı da verilmiştir. Sure, Ebu Leheb hakkında inmiştir. Zira o, eziyet etmek kastıyla Resûlullah'ın yoluna gizlice diken koymuş, bu işte kendisine karısı da yardım etmişti. 5 ayetten oluşan Tebbet suresi, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 111., nüzul sırasına göre ise 6. suredir.






0 yorum:

Yorum Gönder

İHLAS SURESİ-112



4 ayetten oluşan sure, Mekke'de inmiştir. İhlâs sûresi bir arınma sûresidir. Bu sûrede, insanların şirk ve küfür batağına batması engellenmek istenmekte, inananların halis ve arı duru hale gelmelerini sağlamak amaçlanmaktadır.












0 yorum:

Yorum Gönder

FELAK SURESİ-113



Sure adını, ilk ayetinde geçen ve "sabah" anlamına gelen "felak" kelimesinden almıştır. Nâs suresiyle birlikte "Mukaşkışeteyn (şirkten uzaklaştıranlar)" adlarıyla da anılmaktadır. Aynı surelere başlarındaki "eûzü" kelimelerinden dolayı "Muavvizeteyn" ismi de verilmiştir. 5 ayetten oluşan sure, Medine'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 113., nüzul sırasına göre ise 20. suredir.



Surede kötülüklerden Allah'a sığınılması öğütlenmektedir. 






0 yorum:

Yorum Gönder

NAS SURESİ-114

Mekke’nin ilk yıllarında indirilen ve 6 âyetten oluşan Nâs sûresi, resmî sıralamada 114, iniş sırasına göre ise 21. sûredir.
Bu sûre, Felak sûresiyle adeta konu bütünlüğü içerisindedir. Her iki sûrede de Yüce Allah’a sığınmanın gereği ve önemi vurgulanmaktadır.
Sığınma anlamı nedeniyle Felak ve Nâs sûrelerine el-mu‘avvizetân adı verilmekte, sığınmanın ve kendisinden sığınılan varlığın kim veya kimler ya da neler olduğu ortaya konulmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder