Leyl Suresi-92



Sure, "gece" anlamına gelen "leyl"e yeminle başladığı için bu ismi almıştır. Gece, karanlığı ile dünyayı kuşatan, güneşi, gündüzü, yeri ve eşyayı perdeleyen bir şeydir. Bu özelliği ve fonksiyonu ile gece insan hayatında önemli bir yere sahip bulunmaktadır. Bu yüzden sure, geceye yeminle başlar. 21 ayetten oluşan Leyl suresi, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 92., nüzul sırasına göre ise 9. suredir.




1 yorum:

Yorum Gönder

Duha Suresi-93




Mekke’de indirilmiş olan, 11 âyetten oluşan ve adını ilk âyetteki “kuşluk, gündüz” anlamına gelen ed-duhâ kelimesinden alanDuhâ sûresi, resmî sıralamada 93, iniş sırasına göre ise 11. sûredir.
Duhâ sûresinin önceki sûreyle çeşitli yönlerden anlam ilişkisi vardır. İki sûrenin de yeminle başlaması benzerlik oluşturduğu gibi, yemin edilen varlıklar açısından da benzeşmektedirler. Ayrıca insan psikolojisinin çeşitli yönlerden tahlillerinin yapılması ile Nebî (as) özelinde örneklendirilmiş olsa da insanoğlunun sosyal bir varlık olarak inşa edilişi bu sûrelerin konu birlikteliğini gösteren özelliklerdendir.
Bu sûrede Nebî (as)’a risâlet öncesinde verilen nimetler hatırlatılmakta, ayrıca peygamberlik sürecinde ihsan edilecek olanların da müjdesi verilmektedir.
Rasûlüllah (sav), bu sûreden itibaren Nâs sûresine kadar her sûre arasında tekbir getirilmesini, yani “Allahu ekber” denmesini tavsiye etmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

İnşirah Suresi-94




“Şerh” sûresi olarak da isimlendirilen ve Mekke’de indirilmiş olup 8 âyetten oluşan İnşirâh sûresi, resmî sıralamada 94, iniş sırasına göre ise 12. sûredir. Duhâ sûresiyle aynı iniş gerekçesine sahiptir.
Duhâ sûresinde Hz. Peygamber’e peygamberlik öncesi dönemde verilen, peygamberlikle verilmekte olan ve risâlet sürecinde verilecek bazı nimetler üzerinde durulmuştu. İnşirâh sûresinde ise hem risâletin verilmesiyle sağlanan, hem de daha sonra verilecek birtakım nimetler hatırlatılarak morali yüksek tutmaya çalışılmaktadır.
Bu iki sûreye “moral sûreleri” de denilebilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Tin Suresi-95





Sure, ilk ayetinde "tin" e yemin edildiği için bu ismi almıştır. "Tin" kelimesinin bir dağ ismi veya incir meyvesi anlamlarına geldiği söylenmektedir. Sure, "Ve't-tîn" ismiyle de anılmaktadır. 8 ayetten oluşan Tin suresi, Mekke'de inmiştir. Mushaftaki sıralamada 95., nüzul sırasına göre ise 28. suredir.


Tin Sûresi’nin Meali

Tin Sûresi’nin Tefsiri

Tin Sûresi’nin Genel Mesajları

En kısa zamanda yüklenecektir.


0 yorum:

Yorum Gönder

Alak Suresi - 96


0 yorum:

Yorum Gönder

Kadir suresi - 97


0 yorum:

Yorum Gönder

Beyyine Suresi - 98



Beyyine Sûresi’nin Meali

Beyyine Sûresi’nin Tefsiri

Beyyine Sûresi’nin Genel Mesajları


En kısa sürede yüklenecektir......

0 yorum:

Yorum Gönder

Zilzal Suresi - 99



Zilzal Sûresi’nin Meali

Zilzal Sûresi’nin Tefsiri

Zilzal Sûresi’nin Genel Mesajları


En kısa sürede eklenecek....

0 yorum:

Yorum Gönder